Hola! Com esteu?
Sovint em trobo a les classes amb alumnes que estan embarassades. Un cop són conscients del seu embaràs, es desperten en elles molts dubtes en relació a seguir ballant i a l'exercici físic en general: Pot provocar algun problema el fet de seguir amb les classes? Haig d'evitar algun tipus d'exercici? Pot ser perillós pel fetus? He sentit a dir que la dansa del ventre és benficiosa per l'embaràs i pel part... i un llarg etcètera de qüestions, dubtes, pors, plantejaments... que demanen ser resolts, ja que si una cosa és bàsica a l'hora de ballar és fer-ho amb ganes, sense pors i disfrutant totalment de l'activitat.
La dansa del ventre comporta grans beneficis, tant per preparar la zona pèlvica pel moment del part (enfortir la musculatura, millorar l'elasticitat, augmentar la resistència i el control del propi cos, etc.) com per després del part, per tal d'ajudar a recuperar tota la zona (periné, musculatura pèlvica i abdominal, etc). Un altre benefici immens, però que no és físic, és que la dansa oriental és una manera preciosa de connectar amb una mateixa i amb aquest nou ésser que portes dins, és una manera de buscar la plenitud i el relax suficient per escoltar el propi cos, els canvis que van fluint en el teu interior, i poder transmetre aquesta sensació de serenitat i energia al teu futur bebè.
Considero que, en una classe destinada especialment a embarassades, és més necessari treballar aquesta part més sensorial, pausada i tranquil·la, justament per incrementar aquesta sensació de benestar i confiança. En aquest cas, alguns dels moviments més apropiats serien els ondulants (cercles, infinits, etc.).
Partint d'aquí, amb aquesta entrada intentaré donar algunes pautes que poden ser útils a l'hora de poder disfrutar de l'embaràs i de la dansa a la vegada.
- Primer de tot: parla amb el teu ginecòleg, comadrona, etc. Explica'ls l'activitat que fas, i ells t'aconsellaran. De vegades, les indicacions varien molt d'un metge a un altre, i sovint es curen en salut davant del desconeixement d'aquest tipus de dansa. De totes maneres, el més important és saber si s'està tenint un embaràs de risc. En aquestes situacions, sí que es desaconsellen la gran majoria d'exercicis físics (dansa, esport, etc.).
-Segon: Cal diferenciar entre les persones que quan es queden embarassades ja fa temps que ballen de les que justament perquè estan embarassades, decideixen començar a gaudir dels beneficis de la dansa del ventre. Si ja rebies classes anteriorment, continua de manera normal (a no ser que el metge t'ho desaconselli per algun risc en l'embaràs). Si comences ara, fes-ho de manera suau, i no forcis el teu cos ni els moviments.
He anat buscant per Internet informació sobre el tema, així com material que companyes de dansa han anat compartint, i m'ha semblat interessant posar-ho tot en comú i compartir-ho també amb vosaltres. Em sap greu però de la majoria d'informació en desconec la font.
Començarem veient algunes orientacions i consells dividits pels trimestres de l'embaràs:
Primer trimestre
- Com dèiem abans, si ja anaves a classe abans de quedar-te embarassada, continua de manera normal. Si ara és quan comences a ballar, comença suaument i si pot ser, en un grup especial per a embarassades. És important que la persona que imparteix la classe sàpiga que està embarassada, per tal que adapti alguns dels moviments.
- No deixis augmentar massa la temperatura del teu cos. Descansa quan et sentis cansada.
- Ara més que mai has de controlar la postura corporal. Com a ballarina, tenir una bona postura és bàsic, però ara més que mai hauràs de tenir-ho en compte per ajudar a enfortir l'esquena i no lesionar-te amb el pes del bebè.
- Escolta el teu cos: no ballis si et sents cansada, marejada, o tens dolors al pit.
- Si portes temps dedican-te a la dansa del ventre, hauràs desenvolupat molta força a la zona abdominal. Mantén-la (o comença a reforçar-la si ets nova en això) amb moviments ondulants (cercles, vuits, camells....).
- Evita moviments bruscos (shimmy, accents... suavitza'ls al màxim).
- Evita estiraments que requereixin estar cap per avall, o doblegar el tronc cap a avall pressionant la panxa. Evita fer salts. Evita fer voltes i girs. (Aquests últims consells són vàlids per a tot l'embaràs).
Segon trimestre
- Suavitza encara més l'activitat, però no deixis de disfrutar de la dansa. Encara que es faci de manera suau, aquesta dansa continua sent preciosa i et segueix aportant múltiples beneficis.
- No facis abdominals.
-La postura aquí ja és fonamental. En aquests moments, una bona postura contribueix a reforçar la musculatura i evitar els dolors d'esquena que pugui produir l'embaràs.
Tercer trimestre
- Com més avançada és la gestació, més suaus han de ser els moviments.
- El ventre ha crescut molt, per tant s'evitaran moviments bruscos.
- Continua treballant la postura, així com els moviments ondulants i de reforç de la zona abdominal.
- Practica alguns dels exercicis pèlvics que t'hagin ensenyat les matrones (molts dels exercicis que t'ensenyen s'utilitzen en dansa del ventre).
- Inverteix en un bon sostenidor esportiu per a embarassades.
Deixa de fer qualsevol exercici físic (inclosa la dansa) i consulta immediatament amb un metge si:
- Tens pèrdues de fluids.
- Comences a sagnar.
- Et sents marejada, amb nàusees i/o et falta l'alè.
- Sents dolor a l'abdomen o al pit.
- Tens contraccions.
- No sents al teu bebè moure's.
ALGUNES RECOMANACIONS PER COMENÇAR A BALLAR:
- Pren molts líquids: abans, durant i després de classe. Recorda que, especialment durant el primer trimestre, la teva temperatura corporal no ha d'augmentar en excés. El ball et farà suar, per tant és necessari que vagis bebent aigua per anar recuperant el líquid que estiguis perdent.
- Inclou sempre un escalfament incial abans de començar a ballar, i uns estiraments finals. El millor seria acabar amb exercicis de relaxació que incloguin la respiració.
- Si ja rebies classe i et mantens en forma, pots proposar-te rebre fins a tres sessions a la setmana. En canvi, si la teva activitat física era gairebé nul·la, hauries de tenir especial cura durant les primeres 26 setmanes de l'embaràs, ja que la placenta encara s'està desenvolupant.
- Exclou qualsevol moviment que et pugui fer perdre l'equilibri, com per exemple els girs amb vel, ja que podries tenir risc de caiguda. Recorda que ara duus un altre pes, i que el teu centre de gravetat ha canviat.
- Vesteix roba còmoda, un bon sostenidor esportiu, etc.
- No et mantinguis massa estona estirada amb el pes sobre l'esquena, especialment després del primer trimestre d'embaràs, ja que el pes del bebè et podria lesionar l'esquena; i a més, li estàs reduint el pas de sang i oxigen al nadó al pressionar la vena cava.
- Vés controlant les palpitacions del teu cor. Si no pots mantenir una conversa còmodament, llavors has de ballar més lentament.
- No inclinis massa els genolls, ja que el teu cos està segregant l'hormona "relaxina", que estova els ossos per deixar pas al bebè per l'úter, fet que fa que els teus ossos i articulacions estiguin més exposats a possibles lesions.
- Mantingues una dieta equilibrada.
BENEFICIS EN L'EMBARÀS I DE CARA AL PART:
Els beneficis de la dansa durant l'embaràs són tan físics com psicològics:
- Enforteix els músculs
- Afavoreix la correcta aliniació corporal: El treball de la percepció de l'equilibri i dels eixos corporals és propi de la dansa oriental. Això, a més d'afavorir una correcta aliniació corporal, contribueix a reduir el mal d'esquena, i aporta seguretat en el moviment, així com una millora de l'actitud de la gestant de cara al part.
- Ajuda a mantenir el to del sòl pèlvic, a través de la seva connexió amb els músculs abdominals, ja que aquests participen activament en la majoria d'exercicis que es duen a terme durant aquesta dansa.
- Alleuja possibles dolors de la zona lumbar: la pràctica d'aquesta dansa ensenya a utilitzar els moviments per tal que, en combinació amb una respiració adequada, es converteixin en una espècie d'automassatge que ajudi a relaxar les zones sobrecarregades per la tensió.
- Augmenta l'elasticitat de la zona pèlvica (factor molt important de cara el part) i ajuda a relaxar la pelvis
- Aprens a respirar millor
- Millora la percepció del propi cos: Les verbalitzacions i visualitzacions dirigides al ventre, pelvis i genitals, ajuden a harmonitzar el pensament i a valorar positivament la percepció d'aquestes zones, carregades en algunes ocasions de connotacions negatives per motius culturals.
- Redueix l'ansietat (en relació a això, no us perdeu aquest article: http://danzaralia.es/sabias-que-bailar-reduce-la-ansiedad/), afavoreix el bon humor, i segrega endorfines que t'ajuden a ser més feliç. Per tant, podem dir que millora l'estat d'ànim, permetent a la gestant seguir sentint-se bella i femenina enmig de tot el procés de canvis físics i emocionals en el que es troba. Afavoreix el sentiment de seguretat i d'autoestima, i aporta un moment lúdic, de diversió i desconnexió, així com de contacte i comunicació amb altres embarassades (si es tracta d'una classe específica per a gestants). Per tant, és molt recomanable tant per abans del part com per a després.
- Augmenta la paciència i relaxa: El ritme lent i l'aprenentatge de la tècnica ajuden a treballar la calma i la paciència, actituds fonamentals que seran útils també tant durant l'embaràs, com en el part i la criança del bebè.
- Ajuda a oxigenar i calmar al bebè: El bebè també es relaxa, ja que se sent bressolat per la música i pels moviments oscilants de la pelvis de la seva mare. A més a més, la combinació de moviments i respiració conscient també contribueixen a relaxar al nadó i a millorar la seva oxigenació dins del ventre matern.
- Ajuda durant l'arribada del bebè: Durant la dilatació, els moviments en forma de cercle i d'infinits, així com els balancejos, faciliten el descens del bebè. A més a més, ajuden a entrar en un estat de consciència adequat per mantenir una atenció cap a l'interior. És a dir, t'ajuden a concentrar-te en tu i en el teu fill/a. En aquests moments, també són útils moviments de vibració com el shimmy, que tot i que es desaconsellen durant l'embaràs pel risc de ser expulsiu, justament ara són útils per a aquest mateix motiu.
I DESPRÉS DEL NAIXEMENT...
- Les sessions de dansa del ventre són adequades per a que la dona entri en contacte de nou amb el seu cos no-embarassat, ja que els exercicis que s'utilitzen ajuden a recuperar el to muscular general, i contribueixen especialment a la recuperació del sòl pèlvic.
- Assistir a una classe setmanal redueix el risc de patir depressió post-part, ja que afavoreix que la mare es senti atractiva i desitjable novament.
- Si és una classe amb altres mares, afavoreix el contacte amb altres dones en la mateixa situació, fet que permet compartir dubtes, pors, cansament... i permet normalitzar circumstàncies que, especialment en les mares novelles, poden arribar a ser aclaparadores.
Això és tot, espero que la informació us hagi sigut útil o, si més no, interessant. La dansa del ventre no requereix unes condicions especials ni un cos concret. És un element lúdic en el que s'entra en contacte amb el propi cos, el moviment i la creativitat pròpia i personal de cadascú. Si ja és una dansa preciosa de normal, per què no obrir-li les portes a compartir-ho també amb el teu futur fill/a? L'experiència serà única.
(Si no et vols perdre cap entrada al blog, subscriu-te deixant al teu e-mail a la columna de la dreta a on posa "Suscríbete vía e-mail", i rebràs un avís cada cop que publiqui una nova entrada. I si et vols fer seguidor/a del blog, només has de clicar a on posa "Participar en este sitio", a la columna de la dreta. Gràcies per llegir-me!)
No hay comentarios:
Publicar un comentario